wtorek, 27 marca 2018

Jajka piklowane w sosie sojowym z łososiem wędzonym i sosem sriracha

Pickled soy sauce eggs with smoked salmon and sriracha, for English scroll down


Lubię chyba każdy rodzaj jajek na twardo. Z dzieciństwa pamiętam oczywiście te z majonezem, ale dzisiaj próbuję nowych smaków. Tak też było z tym przepisem. Pomysł piklowania jajek w sosie sojowym od razu przypadł mi do gustu. Potem musiałam wymyślić, jak je w zasadzie podam i padło na srirachę. Całość wyszła bardzo ciekawa, pikantna ze smakiem umami w tle. 

Jajka pikowane w sosie sojowym z łososiem wędzonym i sosem sriracha
14 sztuk

składniki na marynatę:
- 200 ml sosu sojowoego
- 6 łyżek gorącej wody
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki octu ryżowego
- 4 ząbki czosnku
- kawałek inbiru
- 1 mała papryczka chili bez pestek
- 7 jajek ugotowanych na twardo

Czosnek, imbir i chili pokroić na mniejsze kawałki, dodać do słoika razem z cukrem. Dodać gorącą wodę i wymieszać do rozpuszczenia cukru. Wlać sos sojowy i ocet ryżowy, wymieszać. Dodać jajka, zakręcić słoik i wstawić do lodówki na przynajmniej parę godzin, najlepiej na całą noc

pozostałe składniki:
- żółtka wszystkich jajek
- 100 g majonezu
- 1 łyżka sosu sriracha
- ok 100 g wędzonego łososia
- parę listków pietruszki

Jajka przekroić na pół i wyjąć żółtka, wsadzić do blendera. Dodać majonez i srirachę, wszystko zblendować. Wycisnąć na białka jaj, udekorować plasterkiem łososia i listkiem pietruszki.
Smacznego!

Pickled eggs in soy sauce with smoked salmon and sriracha sauce
14 halves

ingredients for marinate:
- 200 ml soy sauce
- 6 tablespoons ho water
- 2 tablespoons rice vinegar
- 4 garlic cloves
- piece of fresh ginger
- 1 small chili pepper without seeds
- 7 hard boiled eggs

Cut garlic, ginger and chili into smaller pieces, add to the jar with sugar. Pour water and stir until dissolved. Add soy sauce and rice vinegar, stir well. Add eggs, cover with a lid and set aside in the fridge at least few hours, preferably overnight. 

remaining ingredients:- yolks from eggs
- 100 g mayonnaise
- 1 tablespoon sriracha sauce
- 100 g smoked salmon
- few parsley leaves

Cut eggs in half and take out the yolks. Blend yolks with mayonnaise and sriracha, next pipe onto whites and decorate with salmon and parsley leaf. 
Enjoy!







2 komentarze:

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...