środa, 19 kwietnia 2017

Placek ciecierzycowo-machewkowy z ogórkowo-ziołowym serkiem wiejskim

Placek ciecierzycowo-marchewkowy z ogórkowym serkiem wiejskim

Chickpea and carrot pancake with cucumber cottage cheese, for English scroll down


Nie wiem, jak w Polsce, ale wiosna chyba zapomniała o Norwegii. Był pewny cień nadziei, kiedy za oknem było 15 stopni i wreszcie mogłam wyjść w letniej kurtce, ale no cóż, po dwóch dniach zaczął padać śnieg i deszcz. Mam tylko nadzieję, że wiosna nie zapomni o Norwegii całkowicie! 
Ten placek bardzo kojarzy mi się z wiosną, sam serek wiejski z ziołami jest już taki... wiosenny;) Ponadto placek ma piękny i soczysty kolor, który krzyczy wiosno!

Placek ciecierzycowo-marchewkowy z ogórkowo-ziołowym serkiem wiejskim
2 porcje

składniki na serek:
- 150 g serka wiejskiego
- 1 duży ogórek konserwowy
- 1 łyżka sosu Worcestershire
- 1 łyżka świeżego koperku, posiekanego
- 1 łyżka świeżej pietruszki, posiekanej
- sól, pieprz do smaku

Ogórek pokroić w kostkę, wszystkie składniki połączyć w miseczce i odstawić. 

składniki na placek:
- 150 g mąki z ciecierzycy
- 230 ml mleka
- 200 g startej na grubych oczkach marchewki
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- sól pieprz do smaku

- 1 duży pomidor
- rukola
- 1 łyżka oleju kokosowego

Piekarnik nastawić na 240 C.- funkcja grill. Żeliwną patelnię wstawić do piekarnika
Mąkę z ciecierzycy połączyć z olejem, mlekiem i przyprawić solą oraz pieprzem, odstawić na 30 minut. Następnie dodać marchewkę i wymieszać. Na patelnię dodać olej kokosowy i poczekać aż się roztopi, następnie wlać masę i wstawić do piekarnika, grillować ok 15-20 minut do zrumienienia.
Pomidora pokroić na plasterki.
Całość podawać z serkiem, rukolą i pomidorem.
Smacznego!

Chickpea and carrot pancake with cucumber and herb cottage cheese
2 portions

ingredients for cottage cheese:
- 150 g cottage cheese
- 1 big pickled cucumber
- 1 tablespoon Wosrcestershire sauce
- 1 tablespoon chopped fresh parsley
- 1 tablespoon chopped fresh dill
- salt, pepper

Cut cucumber into cubes and mix with all ingredients. Season with salt and pepper if needed.

ingredients for pancake:
- 150 g chickpea flour
- 200 g coarsely grated carrot
- 2 tablespoon canola oil
- 230 ml milk

- 1 big tomatoe
- 1 handful argula
- 1 tablespoon coconut oil

Preheat oven to 240 C.- grill function. Take iron cast skillet into the oven.
Mix chickpea flour with milk, oil and season with sapt and pepper. Set aside for 30 minutes. Next add carrot and stir well. Add coconut oil into the pan and let it melt. Next add batter and take into the oven, grill 15-20 minutes until golden.
Slice tomatoes, serve with cottage cheese, tomatoe and argula.
Enjoy!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...