czwartek, 8 grudnia 2016

Z cyklu poznajemy smaki wschodu: Curry tamaryndowe z kurczakiem i cukinią

Curry tamaryndowe z kurczakiem i cukinią

Tamarind curry with chicken and zucchini, for English scroll down


Kocham curry. To chyba widać po moim blogu. Co jakiś czas staram się dodawać jakieś nowe pomysły na curry, bo przyznam szczerze... tych pomysłów chyba nie ma końca;) Tym razem użyłam pasty tamaryndowej i muszę przyznać, że była to świetna decyzja. Do jej zakupu zachęciła mnie Katie, w swojej pierwszej książce publikując właśnie curry z dodatkiem tamaryndowca. Ja swoje zrobiłam w trochę inny sposób, dodając inne składniki. Nie mogłam jednak czuć się zawiedziona, bo curry dla mnie zawsze będzie pyszne!:) Pamiętajcie jednak to przyprawy tworzą kwintesencje tego dania, warto je kupić i dodawać oczywiście nie tylko do curry;)

ps. Chciałabym z całego serca dodawać świąteczne przepisy, ale bez formy do piernika, czy miksera, chociażby ręcznego albo po prostu braku czasu, ciężko to robić. Odliczam dni do przyjazdu do Polski, wtedy pojawią się przepisy, co prawda świąteczne ale już pewnie do wykorzystania w przyszłym roku lub na Sylwestra;)

Curry tamaryndowe z kurczakiem i cukinią
4-5 porcji

składniki:
- 2 puszki pomidorów
- 1 puszka mleka kokosowego
- 125 ml bulionu
- 1 płaska łyżka pasty tamaryndowej
- 3 ząbki czosnku
- kawałek świeżego imbiru
- 2 łodygi trawy cytrynowej
- 1 duża cebula
- 1 cukinia- waga ok 300 g
- 750 g piersi z kurczaka
- 1/2 łyżeczki kuminu
- 1/4 łyżeczki kolendry
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka czerwonej pasty curry
- sól, pieprz do smaku
- olej kokosowy do smażenia

Kurczaka i cukinię pokroić w większą kostkę. Cebulę, czosnek oraz imbir pokroić bardzo drobno. W woku rozgrzać ok 1 łyżkę oleju kokosowego. Kurczaka przyprawić solą i pieprzem i wrzucić do woka, smażyć 2-3 minuty na dużym ogniu aż kurczak zmieni kolor. Zdjąć z ognia. Do tego samego woka wrzucić cebulę i smażyć do zeszklenia. Następnie wrzucić czosnek, imbir oraz rozgniecioną trawę cytrynową i smażyć minutę. Dodać wszystkie przyprawy i smażyć chwilkę, aż przyprawy zaczną pachnieć. Dodać cukinię i smażyć 1-2 minuty. Dodać pomidory, mleko kokosowe, bulion i pasty curry i tamaryndową. Wszystko wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować ok 30 minut aż płyn się zredukuje. Dodać kurczaka i gotować jeszcze 5 minut. W razie potrzeby przyprawić solą i pieprzem. 
Podawać z ryżem lub chlebkiem naan.
Smacznego!

Tamarind curry with chicken and zucchini
4-5 portions

ingredients;
- 2 cans crushed tomatoes
- 1 can coconut milk
- 750 g boneless chicken breasts
- 300 g zucchini
- 1 level tablespoon tamarind paste
- 1 teaspoon red curry paste
- 3 garlic cloves
- 1 big onion
- 2 cm piece of fresh ginger
- 125 ml stock
- 2 stalks  lemon grass
- 1/2 teaspoon cumin
- 1/4 teaspoon coriander
- 1/4 teaspoon cinnamon
- 1/2 teaspoon tumeric
- salt, pepper
- coconut oil for frying

Cut chicken and zucchini into cubes. Chop finely onion, ginger and garlic. Heat 1 tablespoon coconut oil in a wok over high heat and add chicken, fry 2-3 minutes untlil chicken has changed a colour. Transfer to a plate. In the same wok add onion and fry until glossy, add ginger, garlic and crushed lemon grass. Fry for 1 minute. Add all spieces and zucchini and fry for 1-2 minutes. Add tomatoes, coconut milk, stock, tamarind and curry pastes and bring everything to a boil. Reduce the heat and cook about 30 minutes. Then add chicken and cook another 5 minutes. Season with salt and pepper if needed. Serve with cooked rice or naan.
Enjoy!




3 komentarze:

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...