poniedziałek, 19 grudnia 2016

Pieczone portobello nadziewane quinoa, burakami i camembertem

Pieczone portobello nadziewane quinoa, burakami i camembertem

Baked portobello stuffed with quinoa, beetroots and camembert, for English scroll down


To jedna z najlepszych przystawek, jakie możecie podać swoim gościom lub sobie;) Nie jest trudna w przygotowaniu, a smak i tak wynagrodzi Wam każdą minutę stania w kuchni. Tutaj w Norwegii jeszcze ni spotkałam się z portobello, u nich jedynymi grzybami, które istnieją są chyba pieczarki. Te są na potęgę, wszędzie. Widziałam gdzieniegdzie boczniaki i to chyba tyle. Suszone grzyby są, ale raczej w arabskich sklepach. 
Wiecie, czego mi tutaj najbardziej brakuje? Kiszonej kapusty i twarogu...;D Twarogu nie uświadczysz nigdzie dosłownie. Muszę zapytać się w sklepie, który ma dużo polskich produktów, może można u nich zamówić. A kapustę kiszoną widziałam chyba w jednym arabskim supermarkecie, oczywiście przywiezioną z Polski. Nawet etykietę polską miała;) 
Za 5 dni będę w domu. Cieszę się, jak nie wiem co. Stęskniłam się za rodziną i moimi przyjaciółmi. Stęskniłam się za Polską w zasadzie. Ale oprócz paru drobiazgów z Norwegii (na podróż do Polski mam jedynie plecak...;D) przywiozę ze sobą chorobę. Załatwiłam się na dobre...

Pieczone protobello nadziewane quinoa, burakami i camembertem
6 porcji

składniki:
- 6 kapeluszy portobello
- 200 g ugotowanych buraków
- 100 g kaszy quinoa
- 125 ml wody
- 1 camembert
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 jajko
- oliwa z oliwek
-1 łyżeczka masła
- sól, pieprz

Wodę zagotować z odrobiną soli, dodać kaszę i gotować ok 15 minut aż wchłonie całą wodę i stanie się miękka.
Ostrożnie wyjąć środek z grzybów i posiekać na małe kawałki. Kapelusze od środka wysmarować oliwą, przyprawić solą oraz pieprzem i grillować aż staną się bardziej miękkie- ok 4-5 minut. 
Buraki pokroić w kostkę i dodać do kaszy.
Piekarnik nastawić na 220 C.- grzanie góra-dół. 
Cebulę oraz czosnek drobno posiekać. Na patelni rozgrzać masło i wrzucić cebulę, smażyć do zeszklenia. Dodać czosnek, później środek grzybów i smażyć do zrumienienia. Całość dodać do kaszy razem z jajkiem. Przyprawić solą oraz pieprzem i wymieszać ostrożnie do połączenia składników. Każdy kapelusz nadziewać kaszą i na wierzch ułożyć po 2 plasterki camemberta. Włoży do nagrzanego piekarnika i piec ok 8-10 minut.
Wyjąć z piekarnika i podawać.
Smacznego!

Baked portobello stuffed with quinoa, beetroots and camembert
6 portins

ingredients;
- 6 portobello mushrooms
- 200 g cooked beetroots
- 100 g quinoa
- 125 ml water
- 1 camembert
- 1 onion
- 1 garlic clove
- 1 egg
- olive oil
- 1 teaspoon butter
- salt, pepper

Bring water to a boil with a pinch of salo. Add quinoa and cook about 15 minutes on low heat until the water has been absorbed.
Very carefully take out the inside of the mushrooms and cut into small cubes, set aside. Oil mushrooms, season with salt and pepper and grill until soft- about 4-5 minutes.
Cut beeteoors into small cubes and add into the quinoa.
Preheat oven to 220 C.
Cut onion and garlic into small cubes. Heat a frying pan over medium heat with butter and add onion, fry until glossy. Add garlic and mushroom inside and fry until golden. Take everything into the quinoa and stir carefully, season with salt and pepper if needed. Fill portobello with quinoa mix, then add 2 slices of camembert on a top and take into the preheated oven. bake 8-10 minutes 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...