piątek, 27 maja 2016

Batoniki amarantusowe z żurawiną i kokosem

Batoniki amarantusowe z żurawiną i kokosem

Amaranth bars with coconut and cranberries, for English scroll down


Muszę przyznać, że lubię te batoniki typu muesli. Zdaję sobie sprawę, że kupne nie są perfekcyjne i często nazywane "fit", wcale się z tym słowem nie łączą. Mam czasem jednak ochotę na takiego batonika i go kupuje, jednak staram się wybrać tego "najzdrowszego". Ostatnio znalazłam w Kato bardzo fajne batoniki, których skład jest naprawdę dobry, są przy tym super pyszne. Oczywiście domowe batoniki są jednak najlepsze i zdecydowanie najsmaczniejsze, bo możesz dodać to, na co tylko masz ochotę. Co ważne bez syropu glukozowo-fruktozowego, no chyba, że ktoś ma widzimisię na takie składniki;)
Te batoniki zjadłam bardzo szybko, były przyjemnie chrupiące i nadawały się idealnie na zabranie je do pracy, więc jadłam je namiętnie na każdej przerwie;) Ich minusem jest fakt, że znikają zbyt szybko:)

Batoniki amarantusowe z żurawiną i kokosem
forma 24x24 cm

składniki:
- 50 g płatków owsianych górskich
- 80 g amarantusa ekspandowanego
- 50 g pestek dyni
- 50 g pestek słonecznika
- 50 g żurawiny suszonej
- 30 g sezamu
- 20 g siemienia lnianego
- 40 g suszonego kokosa w kostce
- 60 g orzechów laskowych
- 1 białko
- 80 g masła
- 150 g miodu

Piekarnik nastawić na 160 C- termoobieg.
Miód i masło roztopić w garnuszku, formę wyłożyć papierem do pieczenia.
Wszystkie składniki dobrze ze sobą wymieszać i przełożyć do formy, uklepać rękami i wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 30 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i odstawić do ostudzenia, następnie pokroić na batoniki.
Smacznego!

Amaranth bars with coconut and cranberries
24x24 cm form

ingredients:
- 50 g rollet oats
- 80 g popped amaranth
- 50 g pumpkin seeds
- 50 g sunflower seeds
- 50 g dried cranberries
- 30 g sesame seeds
- 20 g flax seeds
- 40 g dried coconut
- 60 g hazelnuts
- 1 egg white
- 80 g butter
- 150 g honey

Preheat oven to 160 C. and line form with a parchment paper.
In a pan melt butter and honey, then combine all ingredients in a bowl. Take seeds into the form and press with hands. Take bars into the preheated oven and bake 30 minutes until golden. Remove from the oven, set aside to cool, then cut into bars.
Enjoy!



4 komentarze:

  1. Ja zdecydowanie wolę te zrobione w domu. Te kupne w większości zawsze najwięcej mają płatków owsianych.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mnie jakoś amarantus nie podszedł...

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...