piątek, 29 kwietnia 2016

Orzeźwiająca sałatka z ogórkiem zielonym, rzodkiewką i smażonymi szparagami

Sałatka z ogórkiem zielonym, rzodkiewką i smażonymi szparagami

Cucumber, radish and fried asparagus salad, for English scroll down


Sezon na szparagi uważam za otwarty. Nareszcie. Nie mogłam się już doczekać tej chwili, kiedy na stoiskach zaczną pojawiać się sezonowe warzywa i owoce. Można już spotkać szparagi, botwinę, rabarbar, groszek cukrowy i w końcu można bardziej poszaleć w kuchni:) Po całej zimie stęskniłam się za tymi wszystkimi smakami i jeśli tylko pozwoli mi na to czas i moja wyobraźnia, będę serwować Wam dania z tymi sezonowymi dobrociami:)
Na pierwszy ogień- sałatka. W przygotowaniu jest banalnie prosta, ale smakuje świetnie. Ci, którzy lubią szparagi i rzodkiewkę, będą zachwyceni. Sałatka jest lekka i orzeźwiająca, a przy tym o pięknym kolorze, nikt się nie oprze!:)

Sałatka z zielonym ogórkiem, rzodkiewką i smażonymi szparagami
ok 4 porcje

składniki:
- 1 bardzo długi zielony ogórek
- pęczek rzodkiewek
- 500 g zielonych szparagów
- duża garść posiekanego szczypiorku lub  zielonej części dymki
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 1 łyżka i 1 łyżeczka octu z białego wina
- 2 łyżeczki musztardy
- sól, pieprz
- 1 łyżka masła

Na patelni rozgrzać masło. Podciąć końce szparagów i wrzucić na patelnie, smażyć aż zmiękną, ale nadal będą chrupiące. Przyprawić solą i pieprzem, odstawić na chwilę.
W międzyczasie rzodkiewki i ogórka pokroić w cieniutkie plasterki. Musztardę wymieszać z octem do połączenia, dodać oliwę i dobrze wymieszać. Następnie przyprawić solą i pieprzem.
Szparagi pokroić w paski, połączyć z ogórkiem, rzodkiewkami i szczypiorkiem. Przed podaniem wymieszać z dressingiem.
Smacznego!

Cucumber, radish and fried asparagus salad
about 4 portions

ingredients:
- 500 g green asparagus
- 1 bunch radishes
- 1 very long green cucumber
- big handful of chopped chive or green part from spring onion
- 6 tablespoons olive oil
- 1 talespoon and 1 teaspoon white iwne vinegar
- 2 teaspoons mustard
- salt, pepper
- 1 tablespoon butter

Heat a frying pan over medium heat, add butter and melt. Trim ends of asparagus and add into the frying pan, fry until soft but still crispy, season with salt and pepper and set aside for a while.
Meanwhile, slice cucumber and radishes, mix veggies with chive and set aside. Cut asparagus into stripes and add into the veggies. Whisk mustard and vinegar together, add olive oil and whisk to well combined. Sesaon with salt and pepper. Add dressing into the salad directly before serve.
Enjoy!



13 komentarzy:

  1. sałatka tak lekka i wiosenna, że na samą myśl człowiek chcę latać! :D stęskniłam się za szparagami :P

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniale orzeźwiająca! Wiosenna!! Zjadłabym :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak zielono, tak cudownie! :>

    OdpowiedzUsuń
  4. prezentuje się wspaniale!
    Zapraszam do udziału w konkursie http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2016/04/konkurs-wiosna-na-talerzu-z-green.html

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda wspaniale:) ostatnio zielono na Twoim blogu ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Lekka i powabna,jeśli tak można opisać sałatkę:)))

    OdpowiedzUsuń
  7. Pięknie podana. Świetna przekąska :)

    OdpowiedzUsuń
  8. mega apetyczna, pięknie podana...

    OdpowiedzUsuń
  9. Wspaniała sałatka! Prosta, szybka i jaka piękna! :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Boska!
    Ja właśnie dzisiaj wzięłam w obroty pierwsze szparagi :)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...