niedziela, 1 września 2013

Risotto i cukinia.

Risotto z kurczakiem i cukinią




Cukinii miałam w tym roku naprawdę dużo. Cały czas ktoś przynosił mi z własnej uprawy te ogromne i wyrośnięte okazy ważące po 1.5 kg. Powoli zaczęłam się zastanawiać, czy aby wszyscy moi "obdarowyciele"< słowo wymyślone w tym momencie przeze mnie> mają świadomość, że tak naprawdę cukinię u mnie w domu jadam tylko ja? Nie mniej cieszyłam się z każdej przyniesionej, wielkiej, zielonej cukinii, w końcu oni też nie mieli, co z nią zrobić...; D
Postanowiłam przygotować risotto. Swoją drogą uwielbiam to danie, za jego kremowość i niebanalny smak. Zawsze, kiedy go przygotowuję już cieszę się na obiad, bo wiem, że będzie mi smakować, I tym razem wyjątku nie było. Połączenie bardzo udane, delikatny kurczak, kremowy ryż i miękka cukinia. Dodatek papryczek sprawił, że całe danie nie było mdłe ani zbyt delikatne. Było wyważone. I takie miało właśnie być.

Risotto z cukinią i kurczakiem
2 porcje

składniki:

- 120 g ryżu arborio
- 125 ml białego wina
- 150 g cukinii
- 1 pojedyncza pierś z kurczaka
- 1 mała lub połowa dużej papryczki pepperoni
- 1/2 średniej cebuli
- 1 ząbek czosnku
- parę liści bazylii
- sól, pieprz, suszona bazylia do smaku
- bulion drobiowy- ok 500- 600 ml
- oliwa z oliwek do smażenia
- plasterki cytryny do dekoracji

Cebulę, czosnek i papryczkę pokroić w drobną kostkę.
Do rondla z grubym dnem dodać ok 1 łyżkę oliwy i rozgrzać. Następnie dodać cebulę i zeszklić. Wrzucić papryczkę i czosnek i smażyć jeszcze przez chwilkę.
Ryż dorzucić do rondelka, wymieszać wszystko i zostawić na minutę. Po tym czasie wlać białe wino i zmniejszyć ogień. Poczekać aż ryż wchłonie całe wino. Następnie dolewać do ryżu po 125 ml bulionu, za każdym razem dolewając go dopiero wtedy kiedy ryż wchłonie cały płyn. Bulion dodawać dopóki ryż będzie miękki i kremowy.
W między czasie, kiedy ryż się gotuję, kurczaka umyć i pokroić w drobną kostkę. Do miski z mięsem dodać sól, pieprz i suszoną bazylię wedle uznania.
Na patelni rozgrzać jedną łyżkę oliwy. Wrzucić kurczaka i smażyć, aż stanie się biały i będzie miękki.
Cukinię pokroić w kostkę.
Kiedy ryż będzie gotowy dodać do niego najpierw cukinię i chwilę zostawić na ogniu. Następnie dodać kurczaka i smażyć jeszcze chwilę. Cukinię i kurczaka najlepiej dodać wtedy, kiedy ryż jest jeszcze twardawy- cukinia będzie mogła zmięknąć a kurczak dobrze obtoczyć w ryżu.
Gotowe risotto przelać do miseczek i udekorować listkami bazylii oraz plasterkami cytryny- można wycisnąć z nich sok do risotto, aby uzyskać nowy, równie pasujący kwaśny aromat.
Smacznego!






3 komentarze:

  1. fajny pomysł na to risotto, tak się składa, że mam cukinię i chyba w najbliższym czasie (oczywiście jak się znajdzie w ciągu roku szkolnego) wypróbuję twój przepis ;) hmm... tylko tak myśle, czy na białym winie czy może i na bulionie smacznie wyjdzie :p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobrze, że mi o tym bulionie napisałaś, bo użyłam w przepisie bulionu zamiast wody! Nie wiem skąd ta woda mi się wzięła... A białe wino warto dodać, smak risotto jest naprawdę dobry z winem: )

      Usuń
  2. smacznie, lekko i pożywnie - super!

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...